Asociația Română a Băncilor: „Vânzătorii de produse bancare” trebuie înlocuiți cu bancheri care să nu-și trateze clienții „într-o manieră industrializată”

Asociația Română a Băncilor: Vânzătorii de produse bancare trebuie înlocuiți cu bancheri care să nu-și trateze clienții într-o manieră industrializată
Publicat: 27/03/2013, 09:14
Actualizat: 20/03/2019, 15:08

„Vânzătorii de produse bacare” trebuie înlocuiți cu bancheri și consilieri care să știe să discute cu clienții și care să înceteze să le trateze cerințele „într-o manieră industrializată”, respectiv să încheie contracte de credite standard fără a ține cont de situația financiară specifică a debitorului, este de părere Petre Bunescu, vicepreședinte al Asociației Române a Băncilor (ARB).

Bunescu a atrans însă atenția că trebuie regândit și comportamentul agenților economici în relația cu băncile, aceștia apelând adesea la intrarea în faliment pentru a scăpa de datorii.

„(Băncile n.r.) vor trebui să se adapteze la noile realități ajustându-și modelul de business, rețelele de distribuție, numărul, structura și calificarea personalului și extinzând gama bancherilor, nu a simplilor vânzători de produse bancare”, a declarat Bunescu marți în cadrul unei conferințe găzduite de Banca Națională a României (BNR).

Personalul din bancă ar trebuie să „știe să discute cu un client, să știe să îi examineze documentele de specialitate, cu alte cuvinte să știe să citească situația financiară sau un bilanț și să facă evaluările de rigoare”, a adăugat el.

Multe companii apelează la insolvență pentru a scăpa de datorii

Vicepreședintele ARB a arătat că, în perioada de boom economic, băncile au acordat o atenție mai mare „activității comerciale”, respectiv creditării, cerințele clienților fiind „industrializate” prin contracte de credit identice chiar și pentru împrumuturile mari.

„Cred că în noua etapă băncile vor acorda mai multă atenție cerințelor particulare, specifice ale fiecărui client și deseori să găsească un produs specific pe cerința aceea particulară a unui client. Nu toți clienții sunt la fel, cu atât mai mult întreprinderile mici și mijlocii și marile companii”, a precizat Bunescu.

În opinia sa, trebuie regândit și comportamentul agenților economici care apelează la „soluția” insolvenței atunci când întâmpină dificultăți în returnarea datoriilor față de bănci.

„Nu este un secret faptul că, din păcate, în relația cu clienții noștri constatăm că nu de puține ori această rupere a relației de încredere, intrarea în insolvență voluntară, este justificată sau mai puțin justificată. Cert este că foarte foarte multe societăți au împrumutat acest sistem de gândire și anume că există o cale uneori mai facilă de a rezolva aceste probleme. în loc să găsim soluții comune”, a explicant Bunescu.

Valentin Lazea, economist-șef BNR, a atras la rândul său atenția, într-o prezentare susținută în nume propriu, că printre piedicile din calea stimulării creditării se află „slaba solvabilitate a primăriilor și o cultură a nerambursării, stimulată de legislația favorabilă debitorului”.

Unu din cinci credite nu este performant

În perioada 2007-2012, creditarea a crescut de la 150 de miliarde de lei la 226 de miliarde de lei, în timp ce creditarea pentru populație s-a dublat.

Totodată, la nivelul lunii februarie, rata împrumuturilor neperformante era de circa 17%, potrivit viceguvernatorului BNR, Cristian Popa.

„Cred că nivelul creditelor neperformante o să continue pe termen scurt să crească, există presiuni în acest sens. Depinde de două lucruri: de perspectivele de creștere pe termen scurt a economiei, de încrederea consumatorilor corporativi și persoane fizice, dar și de disponibilitatea băncilor de a mai da credite”, a declarat Popa, citat de Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...